Co do TDi to szkoda, ze nie ma w ofercie wersji 100PD, zawsze to jednak nowszy silnik, no i mozliwosci jakie) W fabii daja, a w octavi nie - kompromitacja.
Nie ma, bo Octa to starszy model. :roll: Jak wchodzily PD to Octa smigala juz na 90 i 110 TDI, wiec jaki byl sens wprowadzac 100PD? Fabia od poczatku miala PD.
Analogicznie jest w Leonie-Ibizie.
Co do mozliwosci tuningu silnika ATD, to przemilcze...
BTW - kup Leona - klub uzytkownikow tego modelu tez jest jakby co.
Witam
Czy ktos moze wyjasnic jaka role pelnia te elektyrozawory w samochodzie i czy przy spadku mocy mozna je czyscic (przeczytalem w ktoryms z postow ze w myjsce ultradzwiekowej by PIOTRUS) :lol:
W zwiazku z tym mam pytanie czy nie zaszkodzi to tym zaworkom no i ktory jest wazniejszy a moze rowniez EGR warto przeczyscic. :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
Szukam spadku mocy wymienilem juz przeplywke na nowa i kupa nadal slaby :twisted: co wiecej na 4 i 5 biegu przy 3500 obr jakby odcinalo paliwo :x na nizzyszch biegach jest ok kreci na maxa
Co do N18 to któregoś pięknego dnia samochód(octa 1.9tdi 2003r.) zmułowaciał. Dojechałem do domu zdjąłem maskownicę i znalazłem ustroistwo plastikowe z wężykami-wiedziałem gdzie szukać bo kiedyś miałem podobną usterkę i okazało się że to to. Zagięty był wężyk(przetarł się i zgiął w słabszym miejscu) doraźnie wyprostowałem a potem wymieniłem. Dziś znowu to samo -po jakiś 10tys od w/w przygody. Dojechałem do pracy wężyki ok, więc ja jako prawdziwy Polak-puk puk w to ustroistwo i co ?-chodzi jak burza. Chcę to wymienić, ale być może macie inny pomysł i ew. gdzie to kupić, oprócz oczywiście ASO. Z góry dzięki.
[ Dodano: Pią 28 Gru, 07 12:44 ]
Błąd! To nie N18 to zawór sterowania wydechem recyrkulacji spalin.
wojtass, nie pali wiecej tylko jak wyjedziesz na trase to po ok 100 km może zdarzyć się notlauf (po przekroczeniu 2500-3000 obr/min następuje przejście w tryb awaryjny) objawia się to spadniem mocy i za cholere nie przekroczysz 130km/h
jak wymienisz N75 nie musisz nic kasować, tylko uważaj na wtyki bosą 2 rodzaje, owalna i kwadratowa
mnie dopadał jak przejechałem ok 100 km na trasie i jak sie pojawił to generalnie była kupa nie jazda bo każde przekroczenie magicznych obrotów i wysrywało sie
N 75 mozna oczywiscie reanimować, moge podac link jak to zrobić, ale to co piszecie wyzej to wyglada mi na zapieczone kierownice turbiny, czyli przeładowanie.
Jak silnik wpada w tryb notlauf, to nic zlego sie tam z nim nie dzieje bo komp ustawia minimalną dawker paliwa i nie ma buta.
Trzeba po prostu raźniej krecic silnikiem, a nie meczyc na malych obrotach.
Aby pozbyc sie chwilowo tego trybu, trzeba zgasić silnik i jeszcze raz zapalic i pójdzie normalnie.
Pozdr.
a mozesz zapodac tego linka?
A te N18 tez moze pasć jak N75?
Masz nizej dokładny opis reanimacji, nawet ze zdjeciami.
Tylko lepiej nie uszkadzac i nie wyrzucać metalowej oslony, tylko delikatnie podważać i pózniej z powrotem załozyc i zacisnąć, sprawdzone, jest jak nowy. Jak bedziesz czyscił N75 od turbawki, to warto i N18 od EGR-u, sa takie same.
a mozesz zapodac tego linka?
A te N18 tez moze pasć jak N75?
Masz nizej dokładny opis reanimacji, nawet ze zdjeciami.
Tylko lepiej nie uszkadzac i nie wyrzucać metalowej oslony, tylko delikatnie podważać i pózniej z powrotem załozyc i zacisnąć, sprawdzone, jest jak nowy. Jak bedziesz czyscił N75 od turbawki, to warto i N18 od EGR-u, sa takie same.
Witam!
Też mam spadek mocy, napiszcie, czy jak pojadę na diagnostykę komputerową to pwiedzą zawór N75 do wymiany. Ostatnio podjechałem to ten od komputera powiedział, turbina za słabo ładuje i to wszystko, doszedłem, że padła bańka przy turbinie, po wymianie bańki dobrze było przez dwa dni, podejrzewam ten zawór N75, za słabo zasysa membranę no i nie steruje turbiną, zapieczone kierowniczki odpadają (znam objawy i potrafię usunąć). Próbuję odrzucać myśl o padniętej turbinie ze względu na koszty. Przy okazji turbina to pada nagle czy stopniowo i jak to się objawia, jakiś hałas, dym, wibracje.
Pozdr!
1)1,9 TDI rok 2001
333 000 km
110 KM seria - prog. na 135KM
czytam dokladnie Ziomal kwestia kto to czyscil i jak jak w servisie albo kiepawy mechanior to sie nie dziwie do czyszczenia trzeba goscia co sie na tym zna czyszcenie a czyszczeie i tak stawiam na mieszek
przeładowuje więc kierownice nie są dobrze sterowane. N75 i przepływka odpada.
Kierownice trzeba sprawdzić czy lekko chodzą, może mieszek jest źle ustawiony, bo jakby był dziurawy to raczej by nie przeładowywała
A może otworzyć linię o 700....... pod tytułem WRóŻKA :P
Auto musi zdiagnozować ktoś kto ma pojęcie o TDI. Bez zdjęcia mieszka nie można orzec co jest przyczyną :!: :!: :!:
o czyszczeniu kierownic przez "MECHANIKA" może coś powiedzieć kol. Virue. Właśnie dzięki takiemu sk............. :evil: który nie miał pojęcia jak się to robi, teraz musi wymienić turbinę
NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm WARSZTAT www.dsize.pl ->CENNIK warsztat 01.01.11<-plik do pobrania tel. 790226060 spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Witam podpinam sie pod temat bo nie wiem czy to kierownice zapieczone czy N75 czy przepływka czy jeszcze coś?
Czy są jakieś sposoby aby to samemu sprawdzić albo przynajmniej wykluczyć pewne z nich żeby nie dać sie naciągnąć na niepotrzebne koszty. Nie mam możliwości podmiany N75 ani przepływki.
Auto ciągnie dobrze na 1,2 na 3 czasami przy 4tys odcina. Na 4 przy 3,5 traci moc ale nie zawsze i nieraz pomaga jak spuszczę trochę z gazu. Na 5 czasami słabizna , a czasami nawet do 160 pociagnie. Pod górkę gorzej. Dodam że byłem juz z tym u mechaniora:
wymienił jeden wężyk podcisnienia bo byl upalony i zlutowal jakis kabelek co biegl blisko turbo. Auto wcześniej wogóle mulilo max 120km/h. Wykasowal błedy i przejechaliśmy sie i szło dobrze, nie testowalismy w sumie do takich predkosci ale na 5 szedl ok. Po pewnym czasie dzieje sie to co napisalem wyżej.
Mój mechanior to dobry specjalista ale nie jestem pewnien czy jest na tyle dobry zeby turbo dać mu czyścić. Może cos spieprzyć?
Komentarz